Tanszéki hírek
.........................................
Tanszéki profilok
.........................................

A tanszék története
.........................................
Munkatársaink és elérhetőségeink
.........................................

Oktatás
.........................................

Kutatás
.........................................

Publikációk
.........................................

Az tanszék megközelítése .........................................

TANSZÉKI HÍREK

Üdvözöljük tanszékünk lapjain!


2018. év hírei:


BSc szakdolgozati témák 2016: környezetgazdaságtani, -politikai és környezetszociológiai témakörök


MEGHÍVÓ: A Szent István Egyetem Környezettudományi Doktori Iskolája és a
Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Intézet meghívja Önt MÉSZÁROS DÓRA: „A MEZŐGAZDASÁG FENNTARTHATÓSÁGÁT ÉRTÉKELŐ MÓDSZER FEJLESZTÉSE” című doktori (PhD) értekezésének 2016. október 6-án (csütörtök) 13 órakor tartandó munkahelyi vitájára. HELYSZÍN: SZIE Gödöllő, TTI, Humán Stúdió

Új cikk: Konfliktuskezelés a parlagi sas élõhelyének védelmében
2016. március
“Towards understanding and resolving the conflict related to the Eastern Imperial Eagle (Aquila heliaca) conservation with participatory management planning” címmel jelent meg munkatársaink cikke a Land Use Policy-ban, s április 10-ig ingyen letölthető innen.
A szerzők a Jászság különleges madárvédelmi területen fenntartási terv készítésének részvételi folyamatát segítették a parlagi sas védelméről szóló LIFE+ projekt keretében, amelyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület irányít. A tervezés folyamata során természetvédőket, vadgazdálkodókat és mezőgazdálkodókat érintő konfliktus is a felszínre került. E konfliktus elemzését tartalmazza a cikk, s azt is megtudhatjuk, hogy a tervezési folyamat miben tudta segíteni a konfliktus kezelését. Tavaly a Természetvédelmi Közleményekben magyarul is megjelent már cikk erről az esetről, amely errõl a linkről tölthető le.
Új cikk: Mezőgazdasági területek biodiverzitásának monitorozása: kevesebbe kerülhet mint gondolná
2015. november
Hogyan monitorozhatjuk a mezőgazdasági területek biodiverzitását Európa szerte úgy, hogy az értelmezhető legyen a gazdálkodók számára, ökológiailag hihető és tudományosan megalapozott legyen elfogadható költségszint mellett?
Az intézetünk részvételével lezajlott EU FP7-es “Biodiversity Indicators for European Farming Systems (BioBio)” nemzetközi kutatási projekt keretében elkészült tanulmány kilenc monitoring forgatókönyv költségbecslését végezte el. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a kontinens mezőgazdasági területeinek biodiverzitás monitorozása a Közös Agrárpolitika költségvetésének (2014-2020) szerény hányadából (a teljes KAP költségvetés 0,01% - 0,74%-ából, illetve a kifejezetten környezetvédelmi célú KAP költségvetés 0,04% - 2,48%-ából) megoldható lenne. Tekintve, hogy a KAP 30%-a (több mint 120 mrd Eur) környezetvédelmi célokat szolgál, a monitoringfolyamatokba történő befektetés logikus választásnak tűnik. A cikk a Journal of Applied Ecology–ban jelent meg, kézirata elérhető a ResearchGate-n.
   
   

 

   
utoljára frissítve: 2018-10-13
Kezdõlap |   In English
email to support